• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

2017-től a Füleki Vármúzeum megújult és korszerűsített állandó kiállítással várja a látogatókat. A Fülek környéki gerinces ősmaradványokat bemutató tárlatot, a több mint 20 millió éves gerinctelen ősmaradványok és növénylenyomatok egészítették ki. A környék történelmét bemutató tárgyakat különböző korabeli rekonstrukciók teszik érdekesebbé, mint például a Persén feltárt avar – szláv temető egyik férfi sírja, a bronzkori ünnepi női viselet, vagy II. Koháry István utolsó várkapitány korhű öltözéke. A történelmi tárlatot gazdagítja két, 18. századi szentet ábrázoló, újonnan restaurált olajfestmény is, csak úgy mint az elmúlt évtizedben zajló régészeti feltárások új leletanyaga. A torony negyedik szintjén egy nagyképernyős televíziókkal ellátott, új „pihenősarok“ alakult ki. Itt többek között megtekinthető a füleki vár eredeti állapotát bemutató 3D-s videó-rekonstrukció, illetve különböző rendezvényeken készült felvételek összeállítása is.

2018-ban az intézmény két (egy 25 m hosszú és egy 65 m hosszú), a várhegy sziklájába vájt, földalatti folyosót nyitott meg a Várfelső utcán, melyekben a II. világháború helyi vonatkoztatású emlékeit bemutató kiállítás található.  A háborús időszakot 19 oktatópanel és sok, a háború alatt Füleken és a közeli környéken használt tárgy által mutatja be a látogatóknak. Ezek aknák, puskák részei, hatástalanított lőszerek és katonai felszerelés, melyek a közeli erdőkből kerültek elő. A tárgyakat tartalmazó négy vitrin mellett kialakították a bunker parancsnoki állását, ahol német és orosz egyenruhát, fegyvereket és a bunker berendezését állították ki.

 

Paleontológiai kiállítás: „A megkövült élet emlékei Fülek környékén“.

 

Történelmi kiállítás: „A füleki vár évszázadai“.

 

„Fülek 1938 – 1945"

 

 

 

Mesterségek Füleken a középkorban és korai újkorban“ c. kiállítás

Az alsó vár területén található egykori borházban megtekinthető állandó kiállítás régészeti leletek, tárgyrekonstrukciók és műtárgymásolatok, illetve információs táblák segítségével a város területén a középkorban és kora újkorban adatolhatóan létező mesterségeket mutatja be.

vystava remesla

 

 

 

 

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.