• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

fuleki_varjatekokA Füleki Várjátékok idén ismét nyár végén kerülnek megrendezésre. Szeptember harmadikán a várudvar különféle egyesületek és csoportok korhű öltözékbe bújt fellépőivel telik majd meg, akik jónéhány történelmi korszak életmódját, kultúráját és hagyományait mutatják be. A jelenlegi, XXII. évad az előző évi rendezvény időrendi folytatása. Betekintést nyújt Fülek és környéke történetébe, kiemelve ezúttal a késői középkortól a második világháborúig terjedő időszakot.

A délutántól estig tartó rendezvény interaktív és szórakoztató programokat kínál. A jelenlegi ukrajnai katonai helyzetre való tekintettel a vár hadtörténetéhez kapcsolódó viadalok kimaradnak a programból. A rendezvényen fellépő történelmi csoportok repertoárjában viselet-, fegyverzet-, zene- és tánckultúra-bemutatókat láthat a közönség. Tagjaik betekintést engednek a középkori mindennapokba, az oszmán uralom és azon belül a füleki szandzsák időszakába, valamint a barokk táncok és a korabeli öltözködésmód világába. A látogatókat különféle felszerelések, egyenruhák, katonai gyakorlatok várják, és megnézhetik, hogyan képezték ki hajdanán a magyar elit lovasság, a huszárok lovait. Megismerkedhetnek azzal is, milyen volt a törökök élete a 16. és 17. században. A múlt század két világháborúval fémjelzett első hányada a katonai alakulatok egyenruhái és haditechnikája révén kerül bemutatásra. A 19. és a 20. század eseményeit szlovák és magyar néptáncok színesítik élőzene kíséretében, amely többször is megjelenik a rendezvény során.

Az alkotóműhelyek és az egyes történelmi korszakokra jellemző kézműves bemutatók keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a középkori és újkori kerámiakészítéssel, a könyvnyomtatással, illetve oszmán miniatúrákat és keleti motívumú mécseseket készíthetnek. A legkisebbeket történelmi mutatványosok – bohócok és zsonglőrök, továbbá gólyalábasok és solymászok szórakoztatják majd. A résztvevők a vármúzeum tárlatai mellett megtekinthetik a kézműves házban berendezett, középkori és kora újkori – Füleken is létező – mesterségeket bemutató kiállítást is, valamint a várhegybe vájt földalatti óvóhelyet. A Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden történelemkedvelőt és régmúlt kultúrák iránt érdeklődőt erre a közkedvelt rendezvényre, amely minden évben színvonalas műsort és maradandó élményt kínál! A várjátékokat közforrásból a Kisebbségi Kulturális Alap, valamint a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatja.

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.