• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

A magyarországi határzár miatt a szeptember 27-re tervezett Füleki Várjátékok elmarad, mivel a fellépők fele és a nézőközönség jelentős része is Magyarországról érkezne. A XIV. Nemzetközi Történelmi Íjászverseny  a „Nógrád Íjásza“ címért és a „Füleki Vár Védője“ rangért a Füleki Farkasok szervezésében ennek ellenére megrendezésre kerül a korábbi tervek szerint. A történelmi fegyverek kedvelői a http://www.sla3d.sk weboldalon jelentkezhetnek az íjászversenyre. 

 

A koronavírus okozta rendkívüli helyzet megbélyegezte a Füleki Vármúzeum tevékenységét is. Ami a nagyrendezvényeket illeti, a Múzeumok és Galériák Éjszakáját sajnos törölni kellett, a várjátékok viszont megrendezésre kerülnek egy későbbi időpontban. A kétnapos rendezvény ezúttal rendhagyó módon, a XIV. Nemzetközi Íjászversennyel veszi kezdetét szeptember 26-án (szombaton), a Füleki Farkasok Polgári Társulás társszervezésében. A várjátékok vasárnap, szeptember 27-én valósulnak meg a délutáni és esti órákban. E közkedvelt rendezvény évente más-más témához kapcsolódik, minden alkalommal valami újat nyújtva ez által az érdeklődőknek. Az előző évek során a vár bevétele, a török korszak Füleken, valamint a békeidőket idéző, kézművesekkel és gazdag műsorral szemléltetett várbéli élet kerültek bemutatásra. Idén „Fülek és környéke története az őskortól a középkorig“ lesz a várjátékok központi témája. A várhegyen és annak környékén végrehajtott régészeti feltárások során megállapították, hogy a térség már az őskorban lakott volt.

A szervezők célja, hogy betekintést nyújtsanak a régmúlt idők történéseibe, megismertessék a látogatókkal Fülek korábbi múltját is, de tekintettel a hosszú időtávra, az idei témakör két nagyobb egységre osztódik. Az első a késői kőkorszak és az érett középkor közti időszakot, míg a második a késői középkortól a 2. világháborúig terjedő korszakot mutatja be, melyre majd a következő évi várjátékokon kerül sor.

A rendezvény gyermekeknek szóló programmal indul (színházi előadás, mely történelmi áttekintést nyújt Szamo birodalmának idejétől I.István király megkoronázásáig, továbbá gólyalábas lovagi torna és különféle interaktív játékok). A fellépők között kelta zenészekkel, barbárokkal, római katonákkal, ugyanakkor szlávokkal, avarokkal és ősmagyarokkal is találkozhatunk. Az idei év újdonságaként említhető meg a kiállítással berendezett, ún. kézműves ház, mely a különböző történelmi korszakok mesterségeit hivatott bemutatni. A nap folyamán kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. Elődeink hétköznapi tevékenységeivel, mesterségeivel és műveszeteivel workshopok által ismerkedhetnek meg közvetlenül a látogatók. A rendezvény oktatási jelleggel is bír, hiszen a szervezők mindig új ismereteket igyekeznek közvetíteni Fülek és környéke történetéről. A várudvarban zajló rendezvényt korabeli zene kíséri majd.

A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.