• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

Az előző évekhez hasonlóan ismét három új időszaki kiállítás megnyitójával indul az füleki Múzeumok Éjszakája május 18-án, mely hatodik alkalommal kerül megrendezésre a nógrádi kisvárosban. A Városi Honismereti Múzeumban a „Fülek régi képeslapokon - Ján Spodniak magángyűjteményéből” c. tárlat 18,00 órai megnyitóját követően a jubiláló Füleki Művészeti Alapiskola növendékeinek koncertje várja az érdeklődőket a „2x60“ c. kiállítás termeiben, mely az iskola alapításának 60. évfordulója és igazgatója, Fero Mráz – ismert karikaturista, képregényszerző és illusztrátor – 60. születésnapja alkalmából nyílt. Ezt követően az egykori füleki Üzemi Klub mellett dolgozó filmes szakkör digitalizált archív filmjeinek vetítésére kerül sor, melyek az 1967 és 1972 közötti időszak helyi társadalmi életébe nyújtanak betekintést.

meghivoA vár Bebek-tornyában 19,00 órai kezdettel nyílik meg Tammy Lu kortárs kanadai képzőművész „Castling – Váralás“ c. multimediális kiállítása. Lu rajzai és digitális animációi a várak szimbolizmusán keresztül közelítik meg a vándorlás, a kulturális sokszínűség és az identitás kérdéseit, melyek összekötik Kanada és Közép-Európa népeit. További információk a tárlat animált meghívójával és ízelítőjével együtt elérhetők a következő címen: tammylu.net

A „Bronzkor a történeti Nógrád és Gömör-Kishont vármegyék területén“ c. tárlat a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézete és a Füleki Vármúzeum közös kiállítása. A kor jellegzetes sírkerámiái mellet kiállításra kerülnek több mint 3000 éves bronz fegyverek, ékszerek és használati eszközök a terület legismertebb lelőhelyeiről: Ragyolc, Várgede, Kiéte, Méhi és Piliny (Magyarország). A kiállításon a Nógrádi Múzeum és Galéria, a Szlovák Nemzeti Múzeum – Betléri Múzeum, a Szlovák Tudományos Akadémia Régészeti Intézete, a Gömör-Kishonti Múzeum, a Közép-szlovákiai Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményei lesznek láthatók. A kiállításhoz kapcsolódó magyar, szlovák és cseh nyelvű előadásokat az érdeklődők a kazamatában hallgathatják meg. A megnyitókat követően a középső várban reneszánsz divatbemutatóval és táncokkal fellép a pozsonyi Galthilion Történelmi Tánccsoport, majd a New Orleans-i dzsessz 1910 és 1930 közötti történetéről szóló előadással egybekötött dzsesszkoncertet ad a losonci Traditional Dixie Stompers zenekar. A rendezvény keretein belül a helyi Defensores történelmi társulat bemutatja új kosztümeit és az alsó várban egy 1860-ból származó mobil kovácsműhelyben tart bemutatót Vladimír Eperješi, a Szlovákiai Kovács és Díszkovács Céh céhmestere. A fáklyákkal megvilágított vár 23,00 óráig tart nyitva. A belépes minden programra ingyenes!!!

“Váralás”: Tammy Lu kanadai képzőművész multimédiális kiállítása a füleki várban

meghivoMájus 18-án szombaton 19:00 órakor nyílik Tammy Lu kanadai kortárs képzőművész kiállítása a Füleki Vármúzeumban "Váralás – Hradovanie – Castling" címmel. A kiállításmegnyitó része a Múzeumok Éjszakája helyi programjának.

A "Váralás – Hradovanie – Castling" multimediális kiállításként kapcsolja össze a művészi rajz műfaját a digitális animációval és kivetítéssel. Lu a várak szimbolikájának feltárásával sajátos vizuális nyelvet hoz létre, melyen keresztül olyan témákat nyit meg, mint a (ki- és be-) vándorlás, a kulturális sokszínűség, és az egyéni és kollektív identitás kérdései. Míg ezek a témák az általános emberi sorsra vonatkoznak, a kiállítást Lu személyes tapasztalatai inspirálták. Tajvani és Fülöp-szigeteki bevándorlók gyermekeként Kanada egy olyan tartományában nőtt fel, ahol – többek között – számos szlovák és magyar bevándorló talált új hazára az elmúlt száz év során.

A kiállítás egy kétrészes nemzetközi képzőművészeti projekt első része, melynek célja, hogy kulturális hidat építsen egy szlovákiai és egy kanadai többnemzetiségű város között. Az első kiállítás anyaga a várak vizuális és nyelvi szimbolikájával foglalkozik kifejezetten a füleki vár és Fülek városának viszonylatában. A második kiállításra Kanadában, Saskatoon városában (Saskatchewan tartományban) kerül majd sor, mely témájában épít majd a Füleken kiállított műalkotásokra.

Tammy Lu Kanadán kívül eddig az USA-ban, Tajvanon, Spanyolországban, Magyarországon és Angliában élt és alkotott. Fülekhez családi szálak fűzik. Művészi karrierje során foglalkozott festészettel, szobrászattal és divattervezéssel. Az utóbbi években főként rajzolt és könyveket illusztrált.

A "Váralás - Hradovanie - Castling" kiállítás május 18-án 19:00 és 23:00 között tekinthető meg a Bebek-toronyban. Ezután szeptember 13-ig látogatható hétfőtől vasárnapig, 10:00-től 18:00 óráig. A kiállítás fő támogatója a Saskatchewan Arts Board (www.artsboard.sk.ca).

A kiállítás animált ízelítője: vimeo.com/tammylu/castling
A kiállítás animált meghívója: vimeo.com/tammylu/castling-invitation-pozvanka-meghivo

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.