• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

zlaty_sspendlik

 

A Google Térkép felhasználóinak recenziói szerint Besztercebánya megye top vára, illetve várkastélya a füleki vár lett. Az idei év egyik első Arany gombostű – Szlovákiai várak és várkastélyok nyomában elnevezésű díját Budai Valéria, a füleki várat kezelő Füleki Vármúzeum helyettesítő igazgatónője vette át személyesen a vár területén. Maga a díj gombostű formájú, és a Google Térképen használatos ábrázolásából indul ki, amellyel a keresett helyet jelölik. A következő héten fokozatosan bemutatjuk az egyes megyék azon várait és várkastélyait, amelyek ebben a díjban részesülnek.
„Köszönjük a díjat, nagy megtiszteltetés ez számunkra. Természetesen nagy meglepetést okozott, főként azért, mert a besztercebányai kerületben sok műemlék található. Ugyanakkor megerősít minket abban, hogy a kislétszámú munkakollektíva ellenére amit csinálunk, azt jól csináljuk. Lendületes munkaközösségünk azon igyekszik, hogy a vár és a város történetét ne csak érdekes kiállítások által, de folyamatos innovációk révén is mutassa be az ideérkezőknek. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik ellátogattak várunkba és pozitív értékelésükkel hozzájárultak a díj elnyeréséhez ” – nyilatkozza Budai Valéria, a Füleki Vármúzeum helyettesítő igazgatónője.
A füleki vár Fülek város legkiemelkedőbb látványossága. Első írásos említése 1242-ből származik. A vár a hosszú évszázadok során többször is tulajdonost cserélt – köztük volt többek között a híres Trencséni Csák Máté. A török veszedelem végett a vár a 16. században hatalmas reneszánsz erőddé épült, amely végül mégis a törökök kezére került. Évszázadokon át folyt az erődítményért vívott harc, amely a 17. század végén nagy tűzvészbe torkollott, és a váron kívül leégett a megyei levéltár is.

2008-tól a Füleki Vármúzeum lett a nemzeti kulturális műemlék kezelője, amely az említett évtől kezdve folyamatosan fejleszti a várat, legyen szó állandó kiállítások (újak vagy felújítottak) létesítéséről, vagy a várfalak, illetve a várterület helyreállításáról és tereprendezéséről, amiknek köszönhetően megháromszorozódott a vár látogatóinak száma.
„Gratulálunk a füleki várnak az Arany gombostű díj elnyeréséhez. Bár a díjat a Google adja át, ez mégiscsak leginkább a látogatók részéről jelent elismerést, akik megtekintették a várat és pozitív értékeléssel illették a Google Térképen,“ – magyarázza Fialová Iva, a Google Társaság cseh és szlovák szóvivője, és továbbá kiegészíti: „a Google Térkép remek társ lehet a kirándulások tervezésénél, örömünkre szolgál, hogy az emberek nagy előszeretettel veszik igénybe. A látogatók hasznos értékelései mellett a felhasználók a Füleki Vármúzeum nyitvatartását, illetve az intézmény elérhetőségeit is megtalálják itt. A Térkép olyan útvonalakat kínál, melyek a mesterséges intelligencia bevetésével lehetővé teszik az üzemanyaggal vagy az elektromos árammal való takarékoskodást, csökkentve ezáltal az autóval való utazások karbonlábnyomát Szlovákia szépségeinek felfedezése során.“
A füleki vár látogatói pozitívan értékelték többek között az erődítmény történetét bemutató érdekes kiállításokat, a város környékéről származó paleontológiai ősmaradványokat, valamint a kerengőről a városra és a környező várakra táruló kilátást, ugyanakkor olyan gyakorlati szempontokat is kiemeltek, miszerint a parkolóról könnyen megközelíthető a várrom, továbbá a várudvar rendezettsége és az elfogadható belépőjegyárak is imponáltak az ideérkezőknek.
A nyolc díjazott vár és várkastély Szlovákiában
Az Arany gombostű díj első alkalommal került kiosztásra Szlovákiában várak és várkastélyok kategóriában. A díjazott kulturális műemlékek több kritérium alapján lettek kiválasztva, mégpedig a csillagszám és a recenziók összesített száma alapján, valamint a Térkép alkalmazásban és a Google keresőben helyesen kitöltött és folyamatosan aktualizált profil alapján a május végéig terjedő időszakban.
Az összes megye díjazott várainak és várkastélyainak teljes névsora a következő napokban kerül nyilvánosságra.
A Google Inc. Társaságról
A globális technológiai vezetőcégként ismert Google Társaság folyamatosan munkálkodik az emberek és az információk összekapcsolásának tökéletesítésén. A Google újításai a keresés és a reklámok terén lehetővé tették a társaság számára, hogy vezető pozíciót töltsön be a világhálón, illetve egy ismert világmárkát hozzon létre.

# # #
A Google a Google Inc. Társaság védjegye. Bármely egyéb társaságokhoz és termékekhez kapcsolódó megnevezések a hozzátartozó, illetve társuló cégek védjegyei lehetnek.
Egyéb sajtóinformációk és anyagok az alábbi elérhetőségeken igényelhetők:
Grayling Slovakia
Daša Paulíčková
Palisády 36, 811 06 Bratislava/Pozsony
Tel.: +421 2 5920 1405
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 Fotó: Forrás: Google Szlovákia sajtóközpontja

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.