• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

muzeumok_ejszakaja_2024

        Május 18-án, az idei Múzeumok és Galériák Éjszakája során ismét későesti vársétára és kiállításszemlére számíthatnak az érdeklődők a füleki várban és a Városi Honismereti Múzeumban. A rendezvény központi témája ezúttal Egyiptom lesz, melynek titokzatossága nemcsak a szakértőket, hanem a világ minden tájáról érkező utazókat is vonzza. A látogatókat Füleken három új kiállítás és jó néhány érdekesség várja, melyeknek köszönhetően lehetőségük lesz az egyiptomi történelem és kultúra egy-egy töredékének élményszerű megismerésére. Az esti program 17:30-kor kezdődik a „Szlovákiai régészek Egyiptomban“ című kiállítás megnyitójával a Városi Honismereti Múzeum galériájában. A tárlat a kutatók munkáját mutatja be az adott országban, ahol jelenleg is zajlanak feltárások szlovákiai régészek közreműködésével. A kiállítás keretében értékes leletek tekinthetők majd meg a hazai múzeumok egyiptomi gyűjteményeiből. A megnyitót követően, 18:00 órától előadást tart Dr. phil. Verešová Veronika, a pozsonyi Keletkutató Intézet egyiptológusa „Élet és halál az óegyiptomi birodalom mezsgyéjén” címmel, szlovák nyelven. Az előadás, melyet közforrásból a Szlovák Művészeti Alap támogat, A könyvtárba, nemcsak a könyvekért! elnevezésű rendezvénysorozat keretén belül valósul meg. A helytörténet kedvelőit 19:00 és 22:00 óra között a „Füleki zománcgyár – Kakaspörkölt“ című dokumentumfilm (nyelv: hu, felirat: sk) ismétlődő vetítése várja a városi múzeumban. A film rendezője Podhradská Lea, producere Kerekes Peter. A program a füleki vár területén is folytatódik, ahol a vállalkozó szellemű gyermekeket a várba való belépés előtt óránként ismétlődő pókvadászat várja 18:45-től a légvédelmi óvóhelyen. Később, 19:00 órától két kiállítás megnyitójára kerül sor a várban. A prágai Cseh Egyiptológiai Intézet "Tutanhamon sírjának felfedezése" című kiállítása, amely az alsó vár kazamatájában kap helyet, a híres ókori egyiptomi fáraó – Howard Carter régész által 100 évvel ezelőtt felfedezett – sírkamrájának rekonstrukcióját is bemutatja majd.

Az említett kiállítás megvalósítását a Turisztikai Nógrád és Polyána-hegyalja Területi Idegenforgalmi Szervezet és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatta. A Bebek-bástya ötödik emeletén lesz látható a második tárlat „Egyiptom – a Nílus ajándéka” címmel, amely a világutazó Hertlík Ján magángyűjteményéből származó legszebb és legismertebb egyiptomi műtárgyak másolatait szemlélteti.
A megnyitókat a kicsik és a nagyok számára egyaránt érdekes, gazdag kulturális program kíséri. A várban workshopok és interaktív foglalkozások várják a gyermekeket, a felnőtteknek szánt esti program pedig 20:00 órakor veszi kezdetét. Az est folyamán Jánosková Barbora ősi egyiptomi melódiákat szólaltat meg hárfán, a JAMADAN formáció afrikai ritmusokat dobol, a hangulatot pedig a népszerű Latin Combo Cubano együttes koncertje tetőzi majd. Az említett rendezvény műsoraira belépőjegyet szükséges váltani. Az estét ingyenes mozi zárja az alsó várudvaron, 22:00 órától a „Fehér lovon fekete” (nyelv: sk) című film vetítésével. A rendezvény szervezője a Füleki Vármúzeum. A kiállított tárgyak és a felhasznált fotók a következő intézmények gyűjteményeiből származnak: a pozsonyi Keletkutató Intézet (Ústav orientalistiky SAV), a prágai Cseh Egyiptológiai Intézet – Károly Egyetem (Český egyptologický ústav – Univerzita Karlova), a lévai Barsi Múzeum (Tekovské múzeum), Pozsonyi Városi Múzeum (Múzeum mesta Bratislavy), a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum (Gemersko-malohontské múzeum), SZNM – Betléri Kastélymúzeum (SNM – Múzeum Betliar), SZNM – Régészeti múzeum (SNM – Archeologické múzeum), SZNM – Természettudományi múzeum (SNM – Prírodovedné múzeum), a privigyei Felső-Nyitrai Múzeum (Hornonitrianske múzeum v Prievidzi), a Nyitra-menti Múzeum (Ponitrianske múzeum v Nitre), valamint a világutazó Hertlík Ján magángyűjteményéből. A FVM minden érdeklődőt szeretettel vár!

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.