• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

A régi Csallóköz halászata Öt év szerzeményeiFelélesztett történelem A dohány illata

Városi Honismereti Múzeum, Fő u. 14.

A régi Csallóköz halászata
A kiállított műtárgyak a régió ártérmentesítést megelőző hagyományos halászatát mutatják be az ősi gazdálkodási forma legarchaikusabb eszközeitől a halászcéhek emlékeiig. A dunaszerdahelyi intézmény gyűjteményein kívül értékes ritkaságokat kölcsönöztek a kiállításra a Galántai Honismereti Múzeum és a budapesti Néprajzi Múzeum is. A tárlat anyagát Szabó Béla, a Szlovák Horgászszövetség füleki területi szervezetének elnöke, saját preparált horgásztrófeáival egészíti ki. A kiállítás kurátora Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum néprajzkutatója. A kiállítás 2012. szeptember 7-ig tekinthető meg.

A régi Csallóköz halászata      A régi Csallóköz halászata

Öt év szerzeményei
A tárlat a Füleki Vármúzeum gyűjteményeinek az intézmény 2007-es átszervezése óta megvalósított gyarapításait mutatja be. Kiállításra kerülnek a füleki zománcgyár termékeit bemutató szerzemények, a régió népművészetét dokumentáló tárgyak, persi régészeti leletek és Pisák Pál bussai őslénytani és ásványtani hagyatéka, melyeket az elmúlt években restaurált értékes műtárgyak egészítenek ki. A kiállítás 2012. augusztus 10-ig látogatható.

Öt év szerzeményei      Öt év szerzeményei      Öt év szerzeményei

Bebek-torony, Füleki vár

Felélesztett történelem - páncél és fegyvermásolatok
A szlovákiai, magyarországi és csehországi jelenkori páncélkészítők és fegyverkovácsok által készített történelmi fegyverek másolatait mutatja be a „Felélesztett történelem“ c. kiállítás. A  sisakok, vértek, kosztümök, kardok és lőfegyverek Roman Furajtár és Štefan Nitriansky (SK), Bánsághi Máté (HU), valamint Miloslav Holemý (CZ) műhelyeiből kerültek ki. A kiállítás 2012. szeptember 14-ig látogatható.

Felélesztett történelem      Felélesztett történelem

A dohány illata - pipakiállítás
A világ különböző kontinenseiről származó több mint 400 pipa a Füleki Vármúzeum, a besztercebányai Közép-szlovákiai Múzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum, a Szlovák Nemzeti Múzeum túrócszentmártoni Néprajzi Múzeuma, a selmecbányai Szlovák Bányászati Múzeum, a nyitrai Történelmi Pipa Klub, valamint Jozef Šteffek és Kolton Erik magángyűjtők gyűjteményeiből származik. A kiállítás 2012 szeptember 14-ig látogatható.

A dohány illata      A dohány illata

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.