• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

     A Vármúzeum régészeti szempontból kifejezetten termékeny éveket tudhat maga mögött. A vár és a váralja területén folytatott ásatásoknak köszönhetően értékes tudnivalók kerültek napvilágra tájunk történelméről, amelyeket a múzeum munkatársai nemcsak a szakmai, hanem e kiállítás által a laikus közönségnek is be szeretnének mutatni. Az intézmény régésze, Vozárová Bianka válogatást készített a füleki vár és környékének legértékesebb leleteiből. Ezek szolgáltak alapul „Az elmúlt évek legértékesebb régészeti leletei Fülekről“ című időszaki kiállításnak. A válogatás keretein belül az utóbbi évek legfigyelemreméltóbb leleteit tekinthetik meg az érdeklődők, mint például ezüst és bronz érméket, ólomzárakat, különféle ékszereket, pipákat, ruhatartozékokat, vereteket, illetve más fémből és csontból készült díszeket. 

A kiállítás további célja a régészet mint tudományág népszerűsítése. A látogatók betekintést nyerhetnek a régészek munkakörébe, valamint a terepen végzett tevékenységeikbe, sőt mi több, az ásatásokon készült fotók segítségével és a lelethelyzetek rekonstrukciói által áttanulmányozhatják azok különféle fajtáit, és megismerkedhetnek dokumentálási formáival is (leírás, rajz, fénykép).

     A régészeti lelőhelyek egyedi információkkal szolgálnak az adott területről, ez oknál fogva felettébb fontos az aprólékos megvizsgálásuk. Kimeríthetetlen forrásai a múltbeli életmóddal kapcsolatos új ismeretek megszerzésének, és nagyban kiegészítik a történelmi összefüggéseket. A régészet és a múzeumi munka egybefonódása tökéletes feltételeket teremt a leletek nagyközönség előtti bemutatására, aminek célja a kulturális örökséghez és az emberiség történelméhez való kötődés erősítése.

            Látogassák meg a Városi Honismereti Múzeumot április 28. és július 31. között, és ismerkedjenek meg Fülek helytörténetével. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a kiállítás megnyitójára is, melyre 2022. április 28-án, 16:30 órakor kerül sor.                                                                                                                          

                       

 

 

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.