• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

slovenski_archeologovia

 

A tárlat a kutatók munkáját mutatja be az adott országban, ahol jelenleg is zajlanak feltárások szlovákiai régészek közreműködésével. A kiállítás keretében értékes leletek tekinthetők majd meg a hazai múzeumok egyiptomi gyűjteményeiből. A kiállítás 2024. augusztus 9-ig tekinthető meg.

akvizicia_muzeum

 

A Füleki Vármúzeum szeretettel várja a történelemkedvelőket és minden érdeklődőt A múzeum legújabb gyűjteményi tárgyai című jubilemi kiállítás megnyitójára. A Városi Honismereti Múzeum 1994 óta működik a helyi Vigadó épületében. 2014-ben, szinte napra pontosan az akkori megnyitó 20. évfordulóján nyílt meg az intézmény „A füleki pálmától a világhírű kakasig” című új állandó kiállítása. A Füleki Vármúzeum egyik fő tevékenysége továbbra is a gyűjteménygyarapítás, melynek keretében igyekszik folyamatosan bővíteni gyűjteményi állományát. Az újonnan beszerzett tárgyakat rendszerint bemutatja a nyilvánosságnak, és egyben biztosítja megőrzésüket a következő generációk számára. A fent említett jubileum alkalmából a múzeum 2024-ben új időszaki kiállítást nyit meg, melyen az elmúlt években állományba került, különleges szerzeményekből mutat be válogatást. A tárlat részét képezik a régió terepbejárásai folyamán gyűjtött, különböző korokból származó régészeti leletek, a somoskői vár mentőásatása során előkerült tárgyak, valamint az intézmény jogelődjének gyűjteményéből eltulajdonított középkori füleki kerámia is. Az ipolygalsi templomban nemrégiben zajló feltárásból származik az értékes, 16. századi arany és ezüst pénzérméket tartalmazó kincslelet, melynek fotói szintén ezen a kiállításon kerülnek bemutatásra. A megnyitó után az érdeklődők részt vehetnek az artefaktumok megtalálásáról szóló érdekes előadáson.

Bővebben: A múzeum legújabb gyűjteményi tárgyai című jubileumi kiállítás megnyitója

medzinarodny_fotosalon

 

     2024. február 9-én nyitja meg a Füleki Vármúzeum a Magyar Fotóművészek Világszövetségének soron következő vándorkiállítását a Városi Honismereti Múzeum galériájában. A tárlatot az említett egyesület által évente megrendezett fotópályázat immár 23. évadának felvételei alkotják. A legsikeresebb művek szakmai zsűri értékelése alapján vándorkiállításon és katalógusban kerülnek rendszeresen bemutatásra. A szervezet az anyaország határain belül és azon túl élő, különböző műfajokat képviselő magyar fotósoknak biztosít szakmai és közösségi hátteret, akik főként amatőr alkotók, azonban munkájuk kiemelkedő színvonaláról maguk a képek tanúskodnak. A már korábban megszokott, de más tartalommal bíró kategóriákban meghirdetett versenybe ezúttal 9 különböző országból 184 fotós nevezett be 1771 alkotással. Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt fejezte be és adta le a Himnusz kéziratát, ennek kapcsán az idei évfordulós kategória központi témája a Himnusz lett. Magyar vonatkozású kategóriában a szólások és közmondások kerültek feldolgozásra, természet kategóriában pedig az állatok és természetes környezetük volt a gondolatébresztő. Az archaikus kategóriában szigorítás történt, ebben az évadban már a téma is meghatározásra került. Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából a szerző jól ismert műve, Az ember tragédiája került a középpontba. Újdonságként, most először szerepelt a felhozatalban az ifjúsági kategória, három korcsoportra osztva. A megnyitóra 2024. február 9-én, 17:00 órakor kerül sor. A tárlatot, amely 2024. március 10-ig tekinthető meg, Nagy Tivadar, MZSF, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének alelnöke nyitja meg. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

fotograficka_vystava

 

A Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt a híres holland fotográfus, Jutka Rona alkotásaiból álló és a Magyar cigányok – Túlélők vallanak címet viselő kiállítás megnyitójára. A magyar származású fotográfus mindössze kétéves volt, amikor szülei Hollandiába emigráltak. Ott tanulta meg a mesterséget. A főiskolai tanulmányai befejezése után kezdett el komolyabban fényképezni, melyben nagy szerepet játszhatott édesapja Róna Imre támogatása is, aki fényképészként tevékenykedett és fotóügynökséget vezetett, de újságíróként is kipróbálta magát Amszterdamban. Jutka Rona pályája kezdetén elsősorban színházi fényképész volt, azután előbb neves portréfotós, utóbb világjáró író és fotóriporter vált belőle. Életében 10 fotóalbuma jelent meg, képeiből világszerte rendeztek kiállítást. 2006-ban Magyarországon, a budapesti Holokauszt Dokumentációs Központ egy kiállításán járva fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy szeretne megemlékezni a magyar romák holokausztjáról is. Ennek eredményeképpen, 2010-ben Hollandiában jelent meg egy kötet A Magyar cigányok, Túlélők vallanak címmel. Az album roma túlélőket mutat be, saját életterükben, sokszor családtagjaikkal együtt és interjúkat tartalmaz, amelyekben egyéni sorsok bontakoznak ki. A másoknál mára már szokatlan családi összetartás, szolidaritás, a korlátlan gyerekszeretet, a zavartalan életöröm is visszaköszön a fotókról. A cigány családok elfogadták Jutka érdeklődését és együttérzését, aminek köszönhetően elmesélték a mélyen eltemetett múltat. Jutka Rona könyve és a fényképeiből született válogatás nemcsak a holokauszt memoárja, hanem orvosság a gyűlölet ellen is. Az elkövetkező napokban nyíló tárlat a budapesti Magyar Fotográfusok Házában, a Mai Manó Házban debütált 2014-ben, majd Beck Zoltánnak, a Pécsi Tudományegyetem romológusának, illetve a 30Y frontemberének köszönhetően került a füleki múzeumba. A kiállításra került fotográfiák egyik utolsó lenyomatai annak a korszaknak, amelyben a professzionális fényképészet még többnyire analóg technikával rögzítette az élet momentumait. A tárlat megnyitója 2023. november 3-án 16:00 órakor valósul meg a füleki Városi Honismereti Múzeum galériájában. A kiállítás 2024. január 31-ig tekinthető meg.

 balazs_alfred

A Vármúzeum az idei Palóc Napok és Füleki Városnapok keretében egy új időszaki kiállítással kedveskedik az érdeklődőknek, amely a Városi Honismereti Múzeum galériájában kap helyet. 2023. augusztus 11-én, 16:00 órakor kerül megnyitásra a Balázs Alfréd festőművész alkotásait felvonultató tárlat, melyet Németh Bozó Andrea művészettörténész, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria munkatársa nyit meg.
Balázs Alfréd füleki festőművész 1963-ban született Losoncon. Alap- és középfokú tanulmányait Füleken végezte, majd 1990-ben felvételt nyert a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakára, ahol mesterei Maurer Dóra Kossuth-díjas festőművész, majd Molnár Sándor Kossuth-díjas festőművész voltak. Ezt követően elvégezte a mesterképző szakot is. Tanulmányutakon vett részt hazánkban, Olaszországban, Oroszországban, Ausztriában, Németországban, Csehországban, valamint Angliában.
Művei számos egyéni és csoportos kiállításon kerültek bemutatásra. Képei megtalálhatók több hazai és külföldi magángyűjteményben. Pályafutása során mindvégig a megfelelő kifejezésmódot kereste. Véleménye szerint, a jó és maradandó művészet alapja a múlt művészetének megismerése. Képei elsősorban saját élettapasztalatait és szubjektív benyomásait tükrözik. Az alkotások nem konkrét látványhoz – tárgyhoz, csendélethez, portréhoz kötöttek, hanem a fogalmat ábrázolják egyéni, elvonatkoztatott festői nyelven, sokszor meditációs sugallattal.

Bővebben: Balázs Alfréd festőművész jubileumi kiállítása nyílik a Városi Honismereti Múzeumban

OstyasütővasakA Füleki Vármúzeum szeretettel meghív minden érdeklődőt az „Édes karácsony“ című kiállítás megnyitójára, amely 2022. december 1-jén, 16:00 órától valósul meg a Városi Honismereti Múzeum galériájában, a már megszokott adventi hangulatban.

Valószínűleg nincs olyan füleki háztartás, amelynek ne lenne valami kötődése a helyi öntödéhez. Feltehetően sokan találkoztak már az öntvény szalonnasütőkkel is. Kevésbé gyakori, de szintén elterjedt „fusiterméknek“ számítottak a molnárkalácssütők, melyek a mai szendvics- vagy gofrisütőkhöz hasonlóan elektromos változatban is készültek, de voltak olyanok, amelyek megtartva a népi kultúrában ismert formákat, nyelek segítségével ollószerűen nyíltak, és tűzön vagy sparhelton való sütésre voltak alkalmasak. A Vármúzeum legújabb kiállítása ezeknek a falusi kovácsok által készített „őseit” mutatja be, a vidéki környezetben oly gyakori és a palóc térségre jellemző molnárkalács-sütővasakat, az egykori Nógrád és Gömör-Kishont vármegyék egész területén használatos karácsonyiostya-, illetve az egyházi közegben ismert szentostyasütőket. 
Az ostyasütés a kora újkori Közép-Európa és a történeti Magyarország szakácskönyveiben gyakran szerepel. Az ostyával ételként a parasztság a katolikus egyházon keresztül került kapcsolatba, mivel középkori gyökerű szokás volt, hogy karácsonyra a pap, a kántor, a tanító a családoknak ostyát vigyen, amiért cserébe ajándékot, a tanárok esetében pénzt is kaptak. Ezt az ostyát fogyasztották a karácsonyi vacsorán. A szokást – mely a vidékünkön rendkívüli módon egész a 20. századig megmaradt – a reformáció után megtartotta az evangélikus egyház is.

Bővebben: Régi ostyasütővasakat bemutató kiállítás nyílik Füleken

                                                                                exoticky_hmyz

      Október elejétől újra megtekinthető lesz a Városi Honismereti Múzeumban az a sokak által kedvelt, egzotikus rovarokat felvonultató kiállítás, amelyet utoljára kilenc évvel ezelőtt láthattunk Füleken. A bemutatott példányok Zachar Michal entomológus magángyűjteményéből származnak. A privigyei gyűjtőt és utazót már gyerekkora óta foglalkoztatja ez a nem mindennapi szenvedély, amely idővel egyre nagyobb méreteket öltött. Az évek során elsajátította a begyűjtött anyag szakszerű preparálásának tudományát, és sorozatosan bővült a feltérképezett világtájak száma. A tárlatot főként trópusi rovarfajok képezik. A kiállított preparátumok többsége olyan dél-amerikai, ázsiai és afrikai expedíciókról származik, melyeken maga a gyűjtő részt vett. A nappali lepkék csoportjából a világ különböző tájairól származó, attraktív fecskefarkú és tarkalepkékkel találkozhatnak a múzeumba látogatók. Az éjjeli lepkék közül javarészt a szenderfélék és a pávaszemes lepkék ékesítik a tárlatot, köztük az egyik legnagyobb az atlaszlepke (Attacus Atlas), melynek szárnyfesztávolsága eléri a 25 cm-t.

Bővebben: Ismét jön Fülekre a trópusi rovarkiállítás

hradne_hryA Palóc Napok és Füleki Városnapok hagyományos rendezvény keretein belül valósul meg 2022. agusztus 12-én, 16:00 órai kezdettel Vilhan Vašová Adela – Léda helyi alkotó „Nuit“ című kiállításának megnyitója. A tárlatot az intézmény igazgatója Dr. Titton Viktória mutatja be az érdeklődőknek. A művésznő 1979-ben született Losoncon. Tanulmányait a kassai Iparművészeti Szakközépiskolában kezdte, majd a besztercebányai Művészeti Akadémián fejezte be. Témavilága és stílusa nagyon sokrétű. Alkotási technikái között  elsősorban az absztrakt festészet és a portréfestés dominál, a természet különféle ábrázolásai során pedig az akrilfestés vásznon és kartonon, de helyet kap az olajfestés is. Az eddigi témakör jelenleg valósághű rajzokkal, valamint a rég letűnt világok játékos megnyilvánulásaival, tükröződéseivel bővül. Művei főleg magángyűjteményekben találhatók meg, nemcsak Szlovákiában, hanem Nagy-Britanniában, Dániában, Németországban, mi több Szingapúrban is. Hazánkban Füleken, Losoncon, Zsolnán, Pozsonyban és Besztercebányán, külföldön Prágában és Nagy-Britanniában (Pewsey, Urchfont) láthatták alkotásait az érdeklődők.

A Füleki Vármúzeum szeretettel vár minden kedves művészetkedvelőt a Városi Honismereti Múzeum galériájába, ahol a látogatók 2022. szeptember 30-ig tekinthetik meg a tárlatot.

     A Vármúzeum régészeti szempontból kifejezetten termékeny éveket tudhat maga mögött. A vár és a váralja területén folytatott ásatásoknak köszönhetően értékes tudnivalók kerültek napvilágra tájunk történelméről, amelyeket a múzeum munkatársai nemcsak a szakmai, hanem e kiállítás által a laikus közönségnek is be szeretnének mutatni. Az intézmény régésze, Vozárová Bianka válogatást készített a füleki vár és környékének legértékesebb leleteiből. Ezek szolgáltak alapul „Az elmúlt évek legértékesebb régészeti leletei Fülekről“ című időszaki kiállításnak. A válogatás keretein belül az utóbbi évek legfigyelemreméltóbb leleteit tekinthetik meg az érdeklődők, mint például ezüst és bronz érméket, ólomzárakat, különféle ékszereket, pipákat, ruhatartozékokat, vereteket, illetve más fémből és csontból készült díszeket. 

Bővebben: Az elmúlt évek legértékesebb régészeti leletei Fülekről – időszaki kiállítás a Füleki Városi...

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.