• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

 balazs_alfred

A Vármúzeum az idei Palóc Napok és Füleki Városnapok keretében egy új időszaki kiállítással kedveskedik az érdeklődőknek, amely a Városi Honismereti Múzeum galériájában kap helyet. 2023. augusztus 11-én, 16:00 órakor kerül megnyitásra a Balázs Alfréd festőművész alkotásait felvonultató tárlat, melyet Németh Bozó Andrea művészettörténész, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria munkatársa nyit meg.
Balázs Alfréd füleki festőművész 1963-ban született Losoncon. Alap- és középfokú tanulmányait Füleken végezte, majd 1990-ben felvételt nyert a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakára, ahol mesterei Maurer Dóra Kossuth-díjas festőművész, majd Molnár Sándor Kossuth-díjas festőművész voltak. Ezt követően elvégezte a mesterképző szakot is. Tanulmányutakon vett részt hazánkban, Olaszországban, Oroszországban, Ausztriában, Németországban, Csehországban, valamint Angliában.
Művei számos egyéni és csoportos kiállításon kerültek bemutatásra. Képei megtalálhatók több hazai és külföldi magángyűjteményben. Pályafutása során mindvégig a megfelelő kifejezésmódot kereste. Véleménye szerint, a jó és maradandó művészet alapja a múlt művészetének megismerése. Képei elsősorban saját élettapasztalatait és szubjektív benyomásait tükrözik. Az alkotások nem konkrét látványhoz – tárgyhoz, csendélethez, portréhoz kötöttek, hanem a fogalmat ábrázolják egyéni, elvonatkoztatott festői nyelven, sokszor meditációs sugallattal.

Képeit az absztrakt, nonfiguratív festészet jellemzi. Az életről alkotott felfogását hol igen bonyolult, hol pedig egyszerű formában jeleníti meg. Az élet és a művészet számára elválaszthatatlan egységet képez. Balázs Alfréd művészként a közvetítő szerepét tölti be, aki absztrakt festményein keresztül megnyitja a belső valóságot, és egyedi művészi képet ad a világról, amely alkotásait szemlélve elevenedik meg.
Mindezekről tesz tanúságot a művész különböző korszakaiból származó, vászon- és farost alapú absztrakt olaj- és akrilfestményekből álló válogatás, amely a szerző születésének 60. évfordulója alkalmából kerül bemutatásra. A megnyitó kísérőprogramja keretében Danyi Irén szavalata hangzik el. A tárlat 2023. október 20-ig tekinthető meg. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.