• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
 

Vármúzeum

Városi Múzeum

Info központ

Városi Könyvtár

 

                                                                                exoticky_hmyz

      Október elejétől újra megtekinthető lesz a Városi Honismereti Múzeumban az a sokak által kedvelt, egzotikus rovarokat felvonultató kiállítás, amelyet utoljára kilenc évvel ezelőtt láthattunk Füleken. A bemutatott példányok Zachar Michal entomológus magángyűjteményéből származnak. A privigyei gyűjtőt és utazót már gyerekkora óta foglalkoztatja ez a nem mindennapi szenvedély, amely idővel egyre nagyobb méreteket öltött. Az évek során elsajátította a begyűjtött anyag szakszerű preparálásának tudományát, és sorozatosan bővült a feltérképezett világtájak száma. A tárlatot főként trópusi rovarfajok képezik. A kiállított preparátumok többsége olyan dél-amerikai, ázsiai és afrikai expedíciókról származik, melyeken maga a gyűjtő részt vett. A nappali lepkék csoportjából a világ különböző tájairól származó, attraktív fecskefarkú és tarkalepkékkel találkozhatnak a múzeumba látogatók. Az éjjeli lepkék közül javarészt a szenderfélék és a pávaszemes lepkék ékesítik a tárlatot, köztük az egyik legnagyobb az atlaszlepke (Attacus Atlas), melynek szárnyfesztávolsága eléri a 25 cm-t.

A szemlélők megcsodálhatják a világ legnagyobb éjjeli lepkéjét, a Thysania agrippina-t (más nyelvekben a „fehér boszorkány”, „madárszárnyú moly”, „szellem lepke” megnevezéseket használják rá). Emellett nagy számban megjelennek bogarak is, mivel állatvilágunk egyik legnépesebb csoportját alkotják. A kiállított anyagból érdemes kiemelni az ázsiai és vietnami szarvasbogarakat, de megtalálhatóak az orrszarvúbogarak, kőris kéregrontók, kabócák és skorpiók is. A gyűjteményt terráriumokban lévő rovarok, például csótányok, botsáskák, pókok és egyéb állatok egészítik ki.

A megnyitóra 2022. október 6-án kerül sor, 16:30 órától. A tárlatot november 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A szervezők múzeumpedagógiai foglalkozással is készülnek a diákok részére, a kiállítás végén pedig a szlovák tanítási nyelvű alapiskolák 5. és 6. osztályos tanulói meghallgathatják maga a gyűjteménytulajdonos szakmai előadását, amely során bepillantást nyerhetnek felfedezéseinek kulisszái mögé, a rovarok titokzatos életébe, és új ismeretekkel gyarapíthatják tudásukat állatvilágunk e sokszínű és nagyszámú élőlényeivel kapcsolatban.

 
 
 
 
Ez a weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) használ.